Zgodba mangalice

Pasma in njena dediščina

Kmetija Mestni Hill deluje biodinamično. Sodelovanje z našo živino in posluh do narave je naš način dela. Naši prašiči so sorodniki divjih prašičev, ki so živeli v madžarskih gozdovih, pasma ni bila nikoli pod vplivom selekcije.

Prašiči imajo debelo volneno krzno, ki jih pozimi ohranja tople zato ostanejo zunaj preko celega leta. Prav tako imajo debelp plast zelo posebne maščobe, ki jih pozimi greje in poleti hladi.

V času Avstro-Ogrske je bila pasma Mangalica rezervirana samo za kraljevi dvor in to zaradi okusnega mesa in čudovite maščobe, ki so jo lahko uporabili pri raznovrstnih jedeh.

Mangalica je skoraj izginila leta 1990. Sedaj se pasma ponovno vrača in išče svojo pot do menijev prestižnih restavracij in tudi do menijev z zdravo prehrano.

Vzgajanje prašičev

Naši prašiči živijo v velikih ograjenih prostorih na hribu okrog kmetije. Premikamo jih iz pašnika na pašnik, uživajo pa še velik del gozda kjer iščejo hrano, raziskujejo in se sproščajo. Tam jedo koreninice, želod, žir, orehe in kostanje.

Vsako jutro njihovi prehrani dodamo mešanico zrnja, da so zadovoljni in siti ob koncu dneva. Jedo so samo gensko nespremenjano hrano, brez hormonov ali kemikalij. Med letom dobijo veliko ovsa, ječmena, pšenice, graha in fižola, v zimskem času pa smo temu dodali še nekaj kuhane korenaste zelenjave, krompirja in drugega zelenja iz celotne kmetije.

Naši prašiči so dobro razgibani in živijo brez stresa. Rijejo v ogradah, oblikujejo svoje blatne kopeli, izdelajo svoja spalna gnezda in se veliko gibljejo. Zaradi te aktivnosti se veliko počasneje redijo v primerjavi z drugimi pasmami svinj.

Maščoba in meso

Zaradi načina vzgajanja prašičev je meso zelo aromatično in robustno. Ima čvrsto strukturo, toda zaradi marmorirane maščobe v mišicah ni nikoli žilavo ali trdo. Meso ostane mehko in sočno, tudi ko je pečeno. Sušeni in suhi izdelki prav tako potrebujejo skoraj dvakrat toliko časa, da dozorijo.

Medtem ko je meso zares okusno, je glavna zvezda tega prašiča maščoba. Vsebuje omega 3 in omega 6 maščobne kisline, ima visoko vsebnost zdravega holesterola, ki čisti arterije in ohranja srce zdravo, ima veliko polinenasičenih maščob in je tako kremasto kot maslo. Vsebuje tudi hormon, imenovan leptin, ki zbudi vaš metabolizem in lahko pomaga pri izgubi teže.

Zaradi vseh teh koristi spada Mangalica med najbolj zdrave svinje in se lahko celo šteje za zdravilno hrano.